Kornhøst i Danmark sensommeren 2013

Harvest of grain in Denmark late summer 2013.

Tekst og fotos Erik K Abrahamsen

Høstmaskine høster byg ved syvhøje bronzealder gravhøje i Melby, Nordsjælland. 2 gravhøje fra år 1700-500 F. Kr. ses i billedets baggrund. Foto: 20. august 2013 af Erik K Abrahamsen

 

Efter er fantastisk solfyldt sommer går høstmaskinerne igang med årets kornhøst overalt i Danmark.

Jeg har siden april/maj i år oplevet såningen med forårs byg på 2 marker, som ligger kun 100 meter fra min bolig i Melby, Nordsjælland.

Efter 14 dage groede små 5-10 cm grønne spirer frem:

Små ca. 10 cm. grønne bygspirer på de 2 marker omkring hulvejen, der fører ned til Melby med Kirke og Mølle som ses i billedet baggrund. Foto maj 2013 af Erik K Abrahamsen

 

I juni måned med rigelige mængder regn skød kornet op med stængler og aks i knæhøjde vel 40 cm høje:

Det modne korn i bygmarken som nabo til 7 Høje bronzealder gravhøje, som ses i baggrunden med mennesker på toppen. Melby Mølle og Melby Kirke ses til venstre i billedet baggrund. Foto: slutningen af juli 2013 af Erik K Abrahamsen

 

Modningen forsatte i juli måned med usædvanlig megen varme og solskin. Heldigvis regnede det tilpas i august måned, så de 2 bygmarker stod flot klar til høst her i sensommeren 2013.

Jeg er igang med at flække brænde fra et af mine fældede 18 meter høje birketræer, da jeg hører larmen fra en høstmaskine køre på en offentlig vej kun 100 meter fra min bolig. Så ved jeg fra tidligere år at nu starter høsten på de 2 marker, som ligger lige om hjørnet, hvor jeg bor.

I år er maskinen større en nogensinde. Den ligner et stort kæmpedyr, der æder korn i en bredde af 6 meter. Aksen bevarer den indenbord, mens byggens stængler som halm kastes ud fra den bageste del af maskinen. 

Klik på foto´s og brug din zoom kontrol og du ser det i fuld skærmstørrelse.

Det er et fuldstændigt surrealistisk syn:

 

Høstmaskine høster byg ved Syvhøje i Melby, Nordsjælland. Det fuldmodne korn skilles fra strå og opsamles i høstmaskinens indre, mens halmen spyttes ud her bag på maskinen. Foto: 20. august 2013 af Erik K Abrahamsen

 

Høsten igang i Danmark. Her i Melby, Nordsjælland den 20. august 2013. Foto: Erik K Abrahamsen

 

Og det går hurtigt. På 1,5 timer er denne mark der ligger som nabo til gravhøjene høstet.

Og straks går maskinen igang med nabomarken, som ligger lige på den anden side af hulvejen, der går ned til Melby med Melby Kirke fra 1200-tallet og Melby Mølle fra slutningen af 1800-tallet.

Hulvejen til Melby som adskiller de 2 marker som høstes her i sensommeren 2013:

Hulvejen der fører ned til Melby adskiller de 2 marker, som høstmaskinen er igang med at høste. Først som her bygmarken til højre og tættest på gravhøjene. Derefter høstes bygmarken til venstre for hulvejen og nærmest den lille sø som ses bagest i billedet. Til venstre i baggrunden ses Melby Kirke og Melby Mølle. Foto: 20. august 2013 af Erik K Abrahamsen

 

Kornet tømmes fra høstmaskinen til tørring på denne presenning, mens høstmaskinen lige nu er igang med den anden mark på den anden side af hulvejen:

Høstmaskinen har tømt byg ud på presenning. I baggrunden er høstmaskine i fuld gang med at høste byg på mark nr. 2 på den anden side af hulvejen, der fører ned til Melby. Foto: 20. august 2013 af Erik K Abrahamsen.

 

Ja hvor høsten i århundreder tog uger at få i lade gøres det idag her i Melby på 3 timer for 1 mand i een maskine!

Det er næsten ikke til at tro!

Men stadig er korn en stor indtægtskilde for Danmark – som det har været i mange tusinde år.

Og den danske kornhøst har i årtusinder lagt grunden for Danmarks rigdom.

Og v i kan takke alle landarbejdere der gennem alle disse årtusinder har knoklet med pløjningen, såningen og høsten året rundt.

Og så ikke mindst det eneståencde danske klima med både varme og masser af regn i en perfekt balance!

 

Høsten af disse 2 mindre marker skete på 3 timer mellem kl. 15-18 den 20. august 2013.

 

Og netop den dag savede jeg mit fældede 18 meter høje 40 års birketræ i kævler på 30-35 cm længde. Det gav 42 stk. birkekævler, som jeg også idag har flækket i min flækkemaskine.

Det gav ca. 1 kubikmeter birkebrænde:

Flækket birkebrænde fra mit 18 meter høje fældede 40 årige birketræ. Det gav ca. 1 kubikmeter brænde, som ses her stablet 1 m høj og 2 m lang på siden af mit skur. Foto: 20. august 2013 af Erik K Abrahamsen

 

Så både landmanden og  jeg har fået høsten i hus til vinteren – han korn og jeg birkebrænde, så jeg kan varme op i min brændeovn, når kulden dukker op.

 

Tekst og fotos Copyright Erik K Abrahamsen 2013

All rights reserved

 

Enjoy life – be happy!

Melby, Nordsjælland den 20. august 2013

De bedste hilsner

Erik

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *