Kunsten at se – tegninger og fotos fra skov og strand syd for Aarhus

The art of seeing – drawings and photos from forets and beaches south of Aarhus, Denmark

Tekst, fotos og tegninger Erik K Abrahamsen

 

 

 

 

 

 

 

 

Blommehaven, Marselisborgskoven syd for Aarhus. Bemærk det røde rækværk, som vil kunne ses på mine efterfølgende tegninger. Udsigt ud over Aarhusbugten mod Mols. Foto: Maj 1993

Fra 1968-72 boede jeg i Højbjerg syd for Aarhus og som nabo til Marselisborgskovene.

Næsten daglig var jeg på ture gennem skovene til Dyrehaven, Blommehaven, Ørnereden, Moesgård Strand og langs Giber Aa til Skovmøllen og Moesgård Gods og Museum.


Den 15. juni 1968 udfordrede jeg mig selv. Jeg begyndte for første gang at tegne i det fri.

Den dag tegnede jeg 11 tegninger, hvoraf de 8 offentliggøres for første gang i denne artikel.

Jeg tegnede blot det jeg så! Jeg var i et stort NU uden for tid og rum. Det var som om øjeblikket var evigt!

Jeg oplevede det som et stort  sansemæssigt nærvær.

Det åbnede mine øjne til at fortsætte med tegningen.

Og til min forbavselse opdagede jeg, at jeg de følgende dage “så” mere og mere.

Det betød, at der kom flere nuancer med på tegningerne den følgende dag den 16.  juni 1968.


Men døm selv!

Det var en fantastisk oplevelse – det var som om motivet tegnede sig selv!

Mit sind skulle blot først have “set” motivets elementer – millisekunder før hånd og pen tegnede stregen på papiret!

Klik på billederne og tegningerne og du ser dem i fuld skærmstørrelse. Brug derefter din zoom kontrol.


Da jeg tegnede denne tegning står jeg på stien øverst på skrænten, som du ser på foto´et ovenfor:

 

 

 

 

 

 

 

Blommehaven, Marselisborgskoven syd for Arhus. Udsigt over Aarhusbugten mod Mols. Tegning nr.7, 21 cm x 30 cm, udført den 15. juni 1968
Blommehaven, Marselisborgskoven syd for Aarhus. Udsigt over Aarhusbugten med Mols i det fjerne. Til venstre i tegningen ses den kløft som en mindre kilde har dannet gennem århundreder. Kløften er afskærmet med et rødt natur-rækværk, som ses på tegningen og på fotoet først i denne artikel. Og længst borte mod venstre ses bebyggelser i Risskov nord for Aarhus. Tegning nr. 6, 21 cm x 30 cm, den 15. juni 1968
Blommehaven, Marselisborgskov syd for Aarhus. Kløften som en kilde har dannet på dens vej ud i Aarhus bugten. Foto: Maj 1993
Blommehaven, Marselisborgskoven syd for Aarhus. Kløften som er dannet af kilden, der løber ud i Aarhusbugten, som ses i det fjerne. Det røde rækværk ses til højre og til venstre i tegningen. Tegning nr. 5, 21 cm x 30 cm, den 15. juni 1968
Blommehaven. Marselisborg Skov. Udsigt fra stranden mod nord i retning mod Aarhus, som ses i det fjerne. Tegning nr. 4, 21 cm x 30 cm, 15. juni 1968
Blommehaven, Marselisborgskoven syd for Århus. Århus ses i det fjerne. Foto: Maj 1993
Blommehaven, Marselisborgskoven syd for Aarhus. Udsigt i retning mod Aarhus, som ses i det fjerne med spiret af Aarhus Domkirke. Stenhøfderne der udgår fra stranden er et markant træk for den 10-20 km. lange strand syd for Århus mod Moesgaard og Fløjstrup strande. Her står jeg og tegner højt op på skrænterne, der skråner ned mod Aarhusbugten. Tegning nr. 8, 21 cm x 30 cm, den 15. juni 1968
Blommehaven, Marselisborgskoven syd for Århus. Her står jeg nu nede på strandbredden og tegner i retning mod Aarhus, som ses med Domkirke og høje skorstene i det fjerne. Tegning nr. 9, 21 cm x 30 cm, den 15. juni 1968
Stråtækt bondegård ved Blommehaven, Marselisborg Skov ved Skåde Bakker syd for Aarhus.Blommehavens bakker ned mod Århusbugten ligger til venstre i billedet bag gården. Der er vel 400 m ned til stranden. Vejen midt i billedet går mod syd forbi Blommehaven Camping, Ørnereden til Moesgård Strand. Tegning nr. 11, 21 cm x 30 cm, den 15. juni 1968

De følgende tegninger har jeg tegnet dagene derpå, den 16., 17. og 20. juni 1968:

Klik på tegningerne og brug din zoom-kontrol og du kan se tegningerne i fuld skærmstørrelse

 

Skovløberhus ud til vejen der går fra Skåde Bakker til Moesgård Gods. Huset ligger som nabo til Aarhus Golfklub, hvis klubhus ligger mindre en 500 m herfra. Tegning nr. 1, 21 cm x 30 cm, den 16 . juni 1968 


Blommehaven, Marselisborg Skov syd for Århus. Udsigt fra stranden i retning mod Aarhus. Tegning nr. 9, 25 cm x 38 cm, udsnit, 16. juni 1968
Moesgård Strand tæt ved Giber Å´s udløb i Aarhusbugten, som ses i billedets baggrund. I forgrunden gravhøj med stor stensætning. Fredet og under beskyttelse af Moesgård Museum. Fiskerhuset ligger 100 m til venstre herfra nede på strandbredden og kun 10-20 m fra Giber Å´s udmunding. Foto: maj 1993
Giber Å, Moesgård Strand, Marselisborg Skov. Giber Å passerer her forbi Fiskerhuset, som ligger på selve stranden ved åens udmunding i Aarhusbugten ca. 50 meter fra, hvor jeg har stået og tegnet. Den store mark til venstre og midt i tegningen er den samme mark som på ovenstående foto og hvor der findes fredede vikinge-og oldtidsfund under Moegård Museum. Tegning nr. 4, 25 cm x 38 cm, udsnit, 16. juni 1968
Fiskerhuset, Moesgård Strand ved udmundingen af Giber Å i Aarhusbugten. Tegning nr. 3, 25 cm x 38 cm, udsnit, 16. juni 1968
Moesgård Strand, Marselisborg Skov. Udsigt fra toppen af græsbakkerne ud over stranden i retning mod syd. Fiskerhuset ved Giber Å´s udmunding i Aarhusbugten kan netop skimtes. Huset er opført på selve stranden og kan ses på tegningen under de mørke træer øverst i tegningens højre side. Det er en strålende smuk sommerdag med masser af gæster på stranden og i vandet. Til højre i billedet ses en parkeringsplads fyldt op med biler. Tegning nr. 6, 25 cm x 38 cm, udsnit, 16. juni 1968
Moesgård Gods og Museum, Marselisborg Skov ca. 10 km syd for Aarhus. Tegning nr. 2, 21 cm x 30 cm, sign. EA. på tegningens bagside, den 16. juni 1968
Moesgård Gods jorder. Udsigt fra vejen der fører op til Moesgård Gods og Museum i retning mod nord med Søsterhøj Antenne i horisonten. Markerne her er siden blevet omdannet til Aarhus Golfklubs 18. hullers golfbaner mellem Oddervej og de 2 hovedadgangsveje til Moesgård Gods og Museum. Tegning 29,5 cm x 42 cm, udsnit, 20. juni 1968
Marselisborg Slot, Mindeparken syd for Aarhus. Tegning nr. 2, 29,5 cm x 42 cm, Sign. EA. på bagsiden, 17. juni 1968
Marselisborg Slot, Marselisborg Skov. Udsigt fra Mindeparken op mod slottet. Tegning nr. 3, sign. EA på bagsiden, 29,5 cm x 42 cm, udsnit, 17. juni 1968
Ørnereden, Marselisborg Skov. Hvor strand og skov mødes i Aarhusbugten. Foto: maj 1993
Aarhus Universitet, Universitetsparken. Det er et campus-universitet opført på en grund skænket af Aarhus Kommune. Opført fra 1932 af arkitekterne Kay Fisker, Povl Stegmann og C. F. Møller med C. Th. Sørensen som landskabsarkitekt. Hovedbygningen med den store aula er opført af C. F. Møller 1942-46. Til venstre og længst borte i billedet ses Statsbibliotekets høje bog tårn. Klik på tegningen og brug din zoom kontrol og du ser den i fuld skærmstørrelse. Tegning nr. 5, 29,5 cm x 42 cm, udsnit, 17. juni 1968.


 

Erik Kristian Abrahamsen, født 4. august 1945. Pasbillede optaget i december 1966 efter min 1 års “Jordomrejse på stop” fra 25. september 1965 til 2.september 1966. Da billedet blev taget er jeg siden 5. september 1966 medicinstuderende på Aarhus Universitet. Den 1. september 1968 har jeg gennemført og bestået obligatoriske øvelser og prøver i kemi og titreranalyse, biokemi, eksperimentel fysiologi, arvelighedslære og medicinsk statistik samt almindelig og speciel histologi. Jeg indstillede mig til 1. del af medicinsk embedseksamen 1. december 1968, men meldte fra. Det samme skete 1. juni 1969 og 1. december 1969. Da traf jeg beslutningen om at stoppe mit medicinske studium og søge nye græsgange, hvilket jeg aldrig har fortrudt. Fra 1967 til 1974 var jeg deltidansat FADL vagt (Foreningen af danske lægestuderende)  på fortrinsvis intensiv afdelinger på 21 danske hospitaler. Foto: Fotograf WEEG, Århus, december 1966.

Jeg afslutter denne artikel med denne tegning, som jeg tegnede den 14. maj 1969:


– og endnu engang en erindring fra min barndoms by med dens skove og strande syd for byen

– min barndoms og ungdoms paradis fra jeg var 3 år i 1949 til jeg blev 27 år i 1972

– jeg var nabo til skovene alle årene, dog undtagen under udenlandsrejser og da jeg var i Søværnet på Flådestation Grønnedal, Grønland


 

Blommehaven, Marselisborg Skov. Udsigt fra skrænterne ud til Aarhusbugten med byen i det fjerne og med Risskov, som er det mørke område i tegningens højre side. Tegning 29,5 cm x 42 cm, udsnit, 14. maj 1969
Ørnereden, Marselisborg Skov. Udsigt i retning mod nord med Aarhus og Risskov i det fjerne. Foto: maj 1993
Ørnereden, Marselisborg Skov. Udsigt over Aarhusbugten i retning mod Aarhus, som ses i det fjerne. Foto: Maj 1993 

 

Copyright tekst, billeder og tegninger Erik K Abrahamsen 2010

All rights reserved

Hope you enjoy my article.

Love

Erik

Copenhagen, 14. november 2010

 

Her er jeg nybagt student i juni 1964.

Foto optaget i skolegården til Marselisborg Gymnasium:

 

Erik K Abrahamsen, student fra Marselisborg Gymnasium,, 1964. Foto i skolegåden til Marselisborg Gymnasium juni 1964. mat-fusik linie
Erik K Abrahamsen, født 4. august 1945, student mat-fysik linie fra Marselisborg Gymnasium i 1964.
Foto i skolegåden til Marselisborg Gymnasium juni 1964. 

 

 

Ørnereden, Marselisborg Skov. Udsigt over strand og bugt mod syd i retning mod Moesgård. Samsø ses i det fjerne. Tegning nr.2, 21 cm x 30 cm, den 15. juni 1968

 

 


Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *