2 livreddere redder 12 personer fra livsfare ved badning omkring kystsikringshøfder i Nordsjælland

 

 

Hestehuller og kraftig udadgående strøm omkring kystsikringshøfder ved livredderposterne Liseleje Ø  og Liseleje V gør badning livsfarlig.

Kraftig nordvesten vind skaber bølger, der fylder området indenfor kystsikringhøfdernes vestside med store mængder vand, som skal ud mod havet igen. Det betyder kraftig udadgående strøm med store hestehuller på vestsiden af de 2 store kampestens høfder ved Liseleje Strand, Den Danske Riviera, Nordkysten, Nordsjælland. 

 

 

 

 

 

Tekst og fotos Erik K Abrahamsen.

 

Liseleje, den 18. juli 2013.

 

 

 

 

 

 

 

Idag torsdag den 18. Juli 2013 er jeg på Liseleje Strand for at bade. Klokken er 14 og jeg ser at flagene på begge livredderposterne Liseleje Ø og V er GULE. Det betyder at badning er tilladt, men at man skal være yderst opmærksom under badning.

Stenhøfden ved Livredderpost Liseleje Ø:

Click på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Livredderpost Liseleje Ø med kampestens høfden til venstre i billedet. Udsigt mod Tisvildeleje som ses længst borte til højre i billedet. Foto: 18. juli 2013 af Erik K Abrahamsen

 

Klik på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i fuld skærmstørrelse.

 

Kampestens høfden ved Livredderpost Liseleje V:

 

Kystsikringshøfde ved Livredderpost Liseleje V. Vestsiden af kampestens høfden er i billedets venstre side. Det er her den udadgående vandstrøm skaber store hestehuller ud til 7 m fra høfdens vestside. Idag den 18. juli 2013 reddede de 2 livreddere på billedet 11 personer ud for vestsiden af denne kampestenshøfde her ved livredderpost Liseleje V. På billedet ligger de gule redningsbælter som under redningsaktionen lægges om den livstruede persons overkrop. Med de røde reb kan livredderen svømme (bugsere,trække) med personen med hovedet ovenvande ind til kysten. Foto: 18. juli 2013 af Erik K Abrahamsen

 

Jeg spørger livredderne om der har været personer, der har været i livsfare under badning i dag, hvor der er rimelig høje bølger p. gr. a. en frisk nordvestenvind.

– “Jo”, siger den ene livredder, ” Jeg har været ude at hente 7 personer, der var i livsfare under badning omkring kystsikringshøften her ved Livredderposten Liseleje V. Problemet er, at bølgerne sender så store mængder vand ind omkring og bag kampestens høfterne på vestsiden, at der skabes en kraftig udadgående strøm med store dybe hestehuller 5-7 meter fra høfterne store kampestene. Kommer badende personer  inden for de ca. 7 meter fra høfdernes  vestside fanges de i den udadgående strøm og kan pludselig ikke bunde mere på grund af de dybe hestehuller.  De prøver at svømme mod land men bringes længere ud fra kysten og går i panik. Deres angst gør,, at de glider under vandet og er i akut livsfare. Som livredder ser vi straks personen i livsfare og kaster os i vandet med livredderudstyr, som vi placerer omkring personens overkrop, så vi kan bringe dem i land. Vi svømmer med personen, som nu har redningskransen om overkroppen og styrer personen i redningkransens reb omkring høfdernes yderside (nordside), som er ca. 50 meter land og hvor der ikke er udadgående strøm og bringer dem om på den anden side af høfdens østside, hvor vi kan sætte dem sikkert i land. Jeg har reddet 7 personer idag: 2 10-12 årige drenge, en far med sin søn, 2 teenagepiger og en kraftig mand på 40 år.”

Livreddere ud for stenhøfden ved Livredderpost Liseleje V. Foran de gul/røde flag ligger to gule livredderudstyrsbælter, som livredderne bruger til at redde personer, som er i livsfare under badning. Livredderne placerer redningsbæltet omkring brystkassen  på personen som er i livsfare i det strømfyldte vand. Redningbæltet holder personen flydende og livredderen kan nu med der røde reb bundet til det gule redningsbælte svømme personen de 50 m norden om kampestens høften til høftens østside, hvor der ikke er udgående strøm. Herfra sætter livredderen den reddede person iland på strandbredden. Foto: 18. juli 2013 af Erik K Abrahamsen

 

Den anden livredder på Livredderpost Liseleje V fortæller: “Jeg har reddet med vort livredderudstyr 5 personer idag: 4 her på kampestens høften  ved Liseleje V og en person på stenhøfden ved Livredderpost Liseleje Ø”.

Stor tak til livredderne ved Livredningsposterne Liseleje V og Ø og en stor tak til Den Nordsjællands Kystlivredningstjeneste  nordkysten.net med deres 21 livredderposter i Nordsjælland – ja og en stor tak til alle kystredningsposterne overalt ved de danske strande.

Kig mod vestsiden af kampestens høfden ved Livredderpost Liseleje V. Et skilt mellem de to advarselsflag fortæller: “STÆRK STRØM! LIVSFARE. Badning ved molen er livsfarlig”. Vinden kommer fra nordvest og sender store bølger og mængder af vand ind bag høfdens vestside. Det er ved vandets tilbageløb ud mod havet, at der dannes en stærk udadgående strøm med store hestehuller, hvor ingen kan bunde ud til ca. 5-7 m fra høfdens vestside. Foto: 18. juli 2013 af Erik K Abrahamsen

 Liseleje Strand:

Her ses de 2 livreddere (i røde bukser), der idag mellem kl.10-14 redede 11 personer i livsfare på vestsiden af den kampestens kystsikringshøfde, som ses til højre i billedet. Som det ses på flaget kommer vinden fra nordvest, der gør at store vandmængder havvand samler sig bag stenhøfden her på vestsiden af den. Og al det vand skal tilbage til havet – derfor dannes disse dybe hestehuller og en stærk udadgående strøm 5-7 m fra høfdens vestside. Livredderstation Liseleje V (Vest). Foto: 18. juli 2013 af Erik K Abrahamsen

 

Kystsikringshøfden ud for Livredderpost Liseleje Ø (Øst). Udsigt mod øst hvor Tisvildeleje ses yderst til højre i billedet. Her ved høfdens vestside med udadgående strøm og dybe hestehuller blev en person i livsfare reddet iland af en af livredderpostens livreddere. Foto: 18. juli 2013 af Erik K Abrahamsen

 

 

 

Dagen idag med den friske vind fra nordvest er ideel for surfing og badning i Kattegats bølger:

Badning mellem de 2 kystsikringshøfder (Mellem Livredderposterne Kattegat Ø og V) i Kattegats bølger skabt af en frisk nordvesten vind. Udsigt mod vest med Liseleje i billedets venstre side længst borte. I billedets midte ses den 50 m lange kampestenshøfde på hvis vestside de 2 livreddere reddede 11 personer iland i dag den 18. juli 2013. Foto: 18. juli 2013 af Erik K Abrahamsen

 

Kitesurfing ved Liseleje strand med den friske nordvest vind:

Click på fotos og brug din zoom kontrol og du ser dem i stort format.

Kitesurfing ved Liseleje Strand her 300 m øst for Livredderpost Liseleje Ø. I billedest baggrund ses Tisvilde Hegn og Tisvildeleje helt i det fjerne. Foto: 18. juli 2013 af Erik K Abrahamsen

 

På hjemmesiden dnl.dk kan du få informationer om placeringen af alle Nordsjællands 21 livredderposter.

Det er  Den Nordsjællands Kystlivredningstjeneste som har det overordnede ansvar for livredderposterne.

 

 

HUSK: Kun en tåbe frygter ikke havet! 

 

 

 

Enjoy swimming – enjoy life!

Be happy!

 

 

 

 

Melby, den 18. juli 2013

Tekst og foto Erik K Abrahamsen

All rights reserved

 

Love

Erik

 

Skriv kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *